El TFM de la politòloga Aurora Mora està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM de Ciència Política Valenciana.
⚠ Recorda citar l’autora i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!
Mora, A (2014). Les eleccions primàris en Esquerra Unida del País Valencià: avantatges, ambigüitats i riscos [TFM]. Universitat Oberta de Catalunya. Repositori de La Comarca Científica.
Resum del TFM de Ciència Política d’Aurora Mora
Este informe de recerca estableix un marc teòric sobre els procediments d’eleccions primàries al si dels partits polítics en general. En primer lloc, s’operacionalitza el concepte d’eleccions primàries, distingint entre selecció de candidats i líders, donat que es tracta de dues institucions clarament diferents, i s’extableix diferents tipologies. A continuació es defineixen les característiques políticament més rellevants i les conseqüències que poden tenir les eleccions primàries sobre els candidats, els líders, el partit i el sistema o (sub)sistema de partits.
La segona part d’este TFM de recerca consisteix en un estudi de cas. S’obrirà amb una introducció general sobre el partit objecte d’estudi, Esquerra Unida del País Valencià, i tot seguit s’aborden els mecanismes de selecció de candidats i líders al si d’esta organització. Tenint en compte les característiques organitzatives de la formació d’esquerres valenciana, s’exposaran els principals avantatges, ambigüitats i riscos d’una eventual introducció d’eleccions primàries al si de l’organització.
Les primàries, una excepció política al 2014
Les eleccions primàries l’any 2014 ocupaven un lloc destacat en el debat polític valencià. Dos partits polítics valencians, el Partit Socialista (PSPV-PSOE) i Coalició Compromís (CC), estaven dissenyant un procediment de selecció de candidats mitjançant eleccions primàries, i ambdós comptaven amb un ampli ressò als mitjans de comunicació valencians – especialment, a la premsa escrita–.
Com es podia observar quan llegíem un periòdic, i, com veurem al llarg de les pàgines d’este TFM de ciència política, les primàries poden comportar un èxit mediàtic a aquell que les celebra, però esta no és l’única variable explicativa del perquè “estaven de moda” les primàries al territori valencià.
Els partits polítics són una part fonamental del sistema democràtic i, en conseqüència, tant la seua acció externa com el seu funcionament intern tenen molt a veure amb el fenomen de la desafecció política i la crisi de representativitat que assetjava el sistema polític valencià i espanyol l’any 204.