El TFG de ciència política de Carla Borrás Ferragud està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM de Ciència Política Valenciana.
⚠ Recorda citar l’autora i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!
Borrás, C. (2020). La participació ciutadana. Un estudi dels Pressupostos Participatius a la Ribera. [TFG]. Universitat de València. Repositori de La Comarca Científica.
Resum del TFG de Ciència Política de Carla Borrás
Per a que un sistema polític, social i econòmic siga efectivament democràtic la ciutadania ha de ser l’eix principal al voltant del que es vertebren les polítiques públiques a implementar, així com el funcionament i articulació a qualsevol àmbit. Al treball que presente es parla d’una participació que no s’esgota amb la consumació del vot a les eleccions, sinó que requereix de canals de comunicació directa entre els Consistoris i la ciutadania, enfortint el teixit de la societat civil, amb una participació política activa, que és complement necessari del sistema de representació.
Pressupostos Participatius a la Ribera Alta i Ribera Baixa
Aquesta investigació té com a objecte l’anàlisi de la implementació dels Pressupostos Participatius a les comarques de la Ribera. És per aquesta raó que primerament es du a terme una anàlisi d’aquesta metodologia participativa pròpia, que requereix d’una adaptació al context històric i social on es vaja a implementar. Conjuntament, es valoren variables que mantenen una estricta relació amb els Pressupostos Participatius, com són les tendències modernitzadores de l’Administració Pública cap al govern obert i la transparència, situades a un marc territorial municipal.
L’estudi previ ens permet apropar-nos a una perspectiva comparada entre municipis i així conèixer les diferències evolutives que s’han produït des de l’origen a Porto Alegre. Es concreta a uns 8 municipis, d’un total de 48 que conformen ambdós comarques, aquests són L’Alcúdia, Alfarb, Algemesí, Carlet, Guadassuar, La Pobla Llarga, Rafelguaraf i Riola. I, al voltant d’aquests casos, s’estudien variables com el nombre d’habitants, la normativa, els recursos econòmics, l’escletxa digital i la perspectiva de gènere.
La importància del retorn a la ciutadania
D’aquesta manera trobem una sèrie d’aspectes a ficar en valor, com la potencialitat de retorn de la pròpia metodologia, així com absències o necessitats de les experiències participatives, que haurien de millorar-se significativament avançant cap a models amb visió estratègica a llarg termini, que comporten la sensibilització prèvia de la ciutadania, una major deliberació, compromís polític i dotació pressupostària.
A més, aquesta investigació s’ha realitzat durant un període convuls i nou per a les administracions Locals per la pandèmia conseqüència de la COVID-19, el que ha suposat un obstacle per a dur a terme segons que eines investigació, que s’ha trobat molt limitada.