El TFG sociologia de Carlos Serrano Guillén està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM de Sociologia Valenciana.
⚠ Recorda citar l’autor i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!
Serrano, C. (2020). Crisis social, política y económica tras el covid-19. [TFG]. Universitat Miguel Hernández. Repositori de La Comarca Científica.
Resum del TFG de Sociologia de Carlos Serrano
A Elx a causa de l’epidèmia de la Covid-19, igual que succeeix en altres parts d’Espanya, han sigut cancel·lades totes les activitats festives. El Misteri d’Elx, que es representa cada 14 i 15 d’agost en la Basílica de Santa María en honor a la Verge de l’Asunción, no ha comptat amb representacions per a enguany. Tampoc es va celebrar la Setmana Santa, ni el Diumenge de Rams, que tanta repercussió té a la ciutat. El turisme preveu pèrdues en sectors com el de la palma blanca que podrien rondar el milió tres-cents mil euros per falta de facturació.
Una nova crisi pandèmica
La pandèmia de coronavirus no és la primera que afecta la ciutat d’Elx. Si ens remuntem a l’any 1811, una epidèmia de febre groga va ocasionar estralls en la vila (el títol de ciutat no es concediria fins a l’any 1871). Una de les conseqüències més cridaneres en matèria urbanística, per a fer-nos una idea, va ser la necessitat de construir el Cementeri Vell a causa de l’alta mortaldat que es va produir entre la població.
En l’actualitat, una placa a la porta del cementeri i una escultura situada en la plaça Doctor López Orozco rememoren aquella tragèdia. Elx tardaria 50 anys a reposar-se en nombre d’habitants, al que cal afegir que tots els metges de la localitat, sumats als quals van vindre des de València a manera d’auxili, van morir a causa d’aquella epidèmia. Posteriorment, l’any 1918, la Grip Espanyola va ser la responsable directa de la mort d’entre 50 i 100 milions de persones a tot el món.
Visió localista a Elx (Baix Vinalopó)
Amb l’objectiu d’analitzar, a nivell local (Elx), la qual cosa suposarà un abans i un després en les nostres vides, s’ha realitzat una batuda majoritàriament entre persones d’entre 30 i 35 anys de diferents sectors. Des d’autònoms, restauració, turisme o col·lectius socials, entre altres.