La publicació d’estre treball en la revista Esbossos Socials ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials.
⚠ Recorda citar l’autoria del text si l’utilitzes en les teues investigacions!
Bosch-Morant, H., Fluxà-Cuello, E., Pardo-Álvarez, P., Cuñat-Mendoza, E. i Sardi-Ramírez, S. (2024). Polítiques socials al País Valencià: Satisfacció segons la posició econòmica i política dels individus. Esbossos Socials. Estructura Social del País Valencià, nº 2, e11.
Resum
L’objectiu de la present investigació és esbrinar què té més importància a l’hora d’avaluar les polítiques socials al País Valencià, si la posició econòmica o la posició política dels individus. La rellevància del tema naix d’una preocupació per comprendre la satisfacció ciutadana, enmig d’un període marcat per la desafecció política i les crisis. Per a l’anàlisi, s’ha agregat la variable dependent en un indicador sintètic, per mitjà de la suma del nivell de satisfacció de quatre elements de les polítiques socials. S’han seleccionat dues variables independents del camp econòmic (nivell d’ingressos i situació laboral) i dues del camp polític (ideologia i grandària del municipi). Posteriorment, s’han realitzat una sèrie d’anàlisis bivariants i una regressió lineal múltiple amb les variables. Es pot concloure que l’autoubicació ideològica es pot considerar com la variable més rellevant, amb una relació forta: les persones que s’autosituen més a la dreta són les que presenten un nivell de satisfacció menor amb les polítiques socials. Igualment, hi trobem una relació menys robusta amb els estudiants i jubilats que mostren una valoració positiva de les polítiques socials. No hi ha, però, una relació significativa amb la grandària del municipi, ni amb els ingressos.
Tweets by la_cocientifica