En la següent micro-entrevista d’Alexis Lara al politòleg riberenc Lluís Garrido Lafuente descobrirem què són les Ciències Polítiques.
“Quan algú em diu que és apolític, sempre li pregunte en quina política concreta està pensant”.
L’escriptor polonés Andrzej Sapkowski es referia així a la importància que té la política en les nostres vides i com d’impossible és desentendre’s totalment d’ella.
Benvinguts a La Comarca Científica.
Perfil de l’entrevistat
Lluís Garrido Lafuente va nàixer a Benifaió (Ribera Alta), l’any 1991. És graduat en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública per la Universitat de València.
En aquesta entrevista, La Comarca Científica tractarà de respondre a la pregunta “Què són les ciències polítiques?” a través de diverses preguntes del sociòleg Alexis Lara
Què són les Ciències Polítiques? Entrevista al politòleg Lluís Garrido. Benifaió (Ribera Alta)
- Hola Lluís, benvingut. En 20 segons i d’una manera molt resumida: Què són les ciències polítiques?
Hola Alexis.
Les ciències polítiques són una ciència social que estudia el comportament i la pràctica de la política, entenent política com a l’activitat mitjançant la qual els grups humans prenen decisions col·lectives.
- Sol dir-se, en aquesta època de descrèdit institucional, que tots els polítics són igual, i que només representen els seus interessos. Representen els partits polítics diferents segments de la població? O exclusivament els seus interessos particulars?
Veuràs Alexis, els partits polítics representen a diferents sectors de la població i al mateix temps tenen interessos particulars.
- És la política per tant un conflicte d’interessos?
Sí i no…La política és conflicte, però també és consens.
- Per altra banda Lluís, entenent que l’objecte d’estudi de les ciències polítiques és l’estudi del poder, quins elements hauríem de tindre en compte per a trobar-lo en una comarca com La Ribera?
Doncs, en eixe cas hauríem d’estudiar les nostres institucions polítiques, els nostres partits polítics, el nostre comportament electoral…sense oblidar que la nostra comarca està englobada en un context molt més ampli.
- “La fi justifica els mitjans”, és una frase que se li ha atribuït a Maquiavel. Què hi ha de cert en aquesta afirmació?
Realment Maquiavel no va dir eixa frase, però el que és cert és que d’una de les seues obres, El Príncep, podem extraure perfectament aquesta idea.
- Les ciències socials Lluís, no se caracteritzen per tindre una gran oferta de treballs. En eixe cas, animaries a la gent a estudiar ciències polítiques?
Sí, clar que els animaria. Els animaria perquè crec que en un context en el que el treball no està garantitzat, la gent ha d’estudiar el que realment li agrada. I crec que les ciències polítiques realment et capaciten per a entendre el món que ens ha tocat viure.
- I ja per últim Lluís, tu com a veí de Benifaió (Ribera Alta) que eres, quins serien els tres principals moments que han marcat la història més recent del teu poble?
Crec que és una pregunta realment difícil, perquè molts com jo que hem estudiat fora o que vivim fora, ens hem perdut gran part de la vida d’aquest poble i de la comarca. No obstant això, tal volta, en una perspectiva històrica, moments com l’arribada del ferrocarril o la construcció del mercat són molt importants per a Benifaió.
Que jo puga recordar les Trobades en Valencià, per a la gent que com jo hem estudiat en escoles en valencià, on Benifaió va ser un dels primer pobles, allà pels anys vuitanta.
O quan es van trobar les restes romanes…Crec que aquests moments serien importants i marcarien un poc la història recent del nostre poble.
En La Comarca Científica volem saber la vostra opinió
Què són les ciències polítiques per a vosaltres?
Quins moments polítics destacaríeu en la vostra comarca o localitat?