Per a conèixer què és la Geografia i quina relació té aquesta ciència amb les ciències naturals, Alexis Lara entrevista al geògraf riberenc, Samuel Zacarés.
La línia imaginaria que separa la regió d’Àsia i d’Oceania és coneguda com la línia de Wallace, en honor al geògraf Alfred Russel Wallace. El gal·lés, famós per la seua teoria zoogeogràfica, dividia el món en dos grans regions o regnes animals, establint per tant una forta relació entre ciència social – ciència natural.
Benvinguts a La Comarca Científica.
Perfil de l’entrevistat
Samuel Zacarés va nàixer a València, però gran part de la seua vida l’ha passada a Algemesí (Ribera Alta). En 2014, Samuel va finalitzar el grau de Geografia i Medi Ambient a la Universitat de València i posteriorment va realitzar un curs avançat de pilotatge de RPAS a la Universitat Politècnica de València.
Sempre ha mostrat un gran interés per la cartografia, especialment a la seua zona natal. També té altres aficions, entre les quals destaca el bàsquet, i que practica des que era un xiquet als equips de la ciutat d’Algemesí.
En aquesta entrevista a Samuel Zacarés, La Comarca Científica tractarà de respondre a la pregunta “Què és la geografia?” a través de diverses preguntes del sociòleg Alexis Lara.
Què és la geografia? Entrevista geògraf algemesinenc Samuel Zacarés. Algemesí (Ribera Alta)
- Hola Samuel, benvingut. En vint segons i d’una manera molt resumida, què és la Geografia?
Hola Alexis, per a mi un honor poder fer aquesta entrevista.
Mira, la geografia la podríem definir com la ciència que estudia els diferents sistemes que existeixen en el nostre planeta…tant sistemes atmosfèrics, climatològics, humans, animals…sistemes de tot tipus i la relació que tenen entre ells i com es relacionen i els efectes que trauen a partir d’aquesta relació.
- La geografia és probablement una de les ciències socials més lligades a les ciències naturals. Fins a quin punt heu de tindre en compte la natura per a desenvolupar el vostre treball?
La relació que té el medi natural i la geografia, és que per a que nosaltres puguem desenvolupar la nostra feina és necessari conèixer al màxim el medi natural; ja siguen els vegetals, ja siguen els animals, ja siguen estructures de muntanyes, ja siga clima…tot.
- En eixe sentit, serien les fronteres naturals (muntanyes, rius, valls…) més importants que les fronteres culturals (llengua, religió, etc.) a l’hora de definir la delimitació dels territoris?
Històricament es podria dir que les fronteres naturals són més importants a l’hora de delimitar territoris que les culturals. Però en un món globalitzat com el que vivim hui en dia, sembla que les fronteres culturals són molt més importants a l’hora de delimitar territoris degut a temes religiosos, temes culturals i demés que les fronteres naturals.
- Al grau de la Universitat de València teniu assignatures com la de “Ordenació” o “Mètodes i instruments de planificació”. Quina relació hi ha entre el vostre treball i el treball que realitzen els arquitectes?
La geografia pot jugar un paper a l’hora d’avaluar l’impacte que creen les noves obres, les noves carreteres en el medi. Per tant, la nostra feina es tracta d’intentar d’evitar el màxim impacte que poden produir tot tipus de construccions humanes sobre el medi.
- Carl Ritter, considerat com un dels pares de la geografia moderna, deia que “l’estructura física de cadascun [dels territoris] és un element deciciu en el progrés d’una nació”. Quin exemple podries posar per a clarificar aquesta idea?
Per exemple una societat que visca a la ribera d’un riu, serà una societat que vinga marcada per un tipus d’agricultura, un tipus de cultures, un tipus de tradicions; diferents a una altra societat que visca en en la part alta d’una muntanya, que probablement visca de la ramaderia, que tindria unes tradicions diferents, etc. Amb aquests dos exemples es pot veure la diferència que marca l’estructura física en quant a la societat que viu en un territori.
- Per concloure Samuel, com a algemesinenc i riberenc que eres, a quin/s riscos ambientals creus que estan més exposats els habitants de la Ribera Alta?
Un d’ells ve provocat per la forta precipitació que pot provocar avingudes del riu Xúquer i afluents, i inundacions de zones baixes on Algemesí en concret es troba en una d’aquestes.
Un altre risc molt important que existeix en la comarca de La Ribera és el de la contaminació dels aqüífers degut a la utilització de fertilitzants per a l’agricultura al llarg de molts anys que ha provocat que aquests filtren cap als aqüífers i provoquen una contaminació elevada d’aquests.
En La Comarca Científica volem saber la vostra opinió
Què és la geografia per a vosaltres?
Com cregueu que s’han elaborat les fronteres de la vostra comarca o localitat?