Alejandro Bellón de València Ciutat ens explica, a través d’aquesta entrevista, què és la Criminologia i d’on naix la teoria sobre el comportament criminal.
Adam Lanza és l’autor de la matança de Connecticut als Estats Units d’Amèrica, on moriren 20 xiquets i 6 mestres. Passat un temps, alguns científics intentaren trobar el “gen del mal” que explicara esta monstruosa conducta.
Benvinguts a La Comarca Científica.
Perfil de l’entrevistat
Alejandro Bellón va nàixer a València (València Ciutat) a l’any 1991. És llicenciat en criminologia per la Universitat de València, després d’haver passat pels tres primers anys de la llicenciatura en sociologia. Contesta les nostres preguntes en plena preparació com a opositor a la policia nacional.
En aquesta entrevista, La Comarca Científica tractarà de respondre a la pregunta “Què és la criminologia?” a través de diverses qüestions plantejades pel sociòleg Alexis Lara.
Què és la criminologia? Entrevista al criminòleg Alex Bellón. València (València Ciutat)
- Hola Alex, com va? D’una manera molt breu, i tu com a criminòleg, què diries què és la criminologia?
Hola Alexis, què tal? Mira, La criminologia en sí és una ciència que es basa en estudis empírics d’estadístiques, referint-se al delinqüent, també a la víctima, com prevenir el delicte, ajudar a descobrir com s’ha produït un tipus de delicte i a prevenir que aquest també passe de nou en un futur.
- S’acostuma a dir que el càstig és exemplar. És a dir, que un càstig, mostrat al públic, funciona com a escarment per a evitar possibles conductes similars. Què hi ha de cert en aquesta afirmació?
És cert. Sí que és veritat que de forma preventiva s’estudia bastant el tema de que quan una persona veu que es castiga un tipus de delicte, doncs no el comet per a que a ell no el castiguen.
Hi ha dos tipus de prevenció que són, la prevenció general, que és per a totes les persones; i la prevenció específica que seria orientada al delinqüent, al qual, si se li castiga, amb qualsevol tipus de sanció, doncs eixa sanció el que fa és que ell pense les coses, per a després no cometre eixa mateixa infracció.
- Una de les assignatures del grau en Criminologia es diu “delinqüència organitzada”. Quin tipus de d’individus entrarien en aquesta categoria?
És un tipus de delinqüència en que dos o més persones es posen d’acord, s’ajunten, amb un pla comú, i decideixen cometre un delicte o posar-se d’acord per a cometre algun tipus d’activitat delictiva, bàsicament.
- Alex, tu diries que series com Dexter, Bajo Sospecha o Mentes Criminales, tenen alguna cosa a veure amb la criminologia?
Sí…Alexis, doncs mira…Sincerament, quan veig les coses que se comenten, de que si la criminologia és igual que les sèries de CSI, Dexter, etc., no té res a veure, res a veure.
És tot ficció el que apareix a la televisió, i el treball de dia a dia dels professionals de la criminologia no té res a veure. Per exemple, quan s’entra en una escena del crim, s’han de prendre moltes precaucions, fer un cuidat molt molt delicat de les proves…i en les sèries se veu que no…
- Cesare Lombroso, considerat per molts el pare de la criminologia, concebia el delicte com el resultat de tendències innates d’ordre genètic. No obstant això, en algunes obres també valorava factors sociològics com podrien ser la densitat poblacional de l’àrea del delinqüent o inclús la posició econòmica. La pregunta és: se li continua donant pes al factor genètic a l’hora de valorar la situació o d’analitzar un possible delinqüent?
Bé, a dia de hui les seues teories estan un poc obsoletes, perquè era com el que va iniciar tot açò…Però si que és veritat que va fer una classificació en funció dels trets físics d’una persona, els classificava en diferents tipus de delinqüents: delinqüent polític, amorós, etc.
Però a dia de hui està clar que ahí entren molts altres factors. Entren el context, la família, la seua experiència personal…o siga, que esta teoria no seria vàlida.
- I ja per a concloure Alex, tu com a veí de València Ciutat que eres, quins crims creus que estan afectant més a la capital de les Comarques Valencianes?
Els delictes que més es veuen, a dia de hui, són els que ixen a la televisió i que es poden veure, que són els delictes de patrimoni.
Es coneix com a delictes de “coll blanc”, que significa que, persones amb un alt poder adquisitiu i que estan en unes classes socials doncs bastant elevades, amb dret a moure els fils, controlar, diguem-ne, comptes, etc.; doncs s’està descobrint aquests fraus i els paradissos fiscals.
En La Comarca Científica volem saber la vostra opinió
Què és la criminologia per a vosaltres?
Quins crims creugueu que han tingut més impacte en la vostra comarca o localitat?