La publicació d’estre treball en la revista Esbossos Socials ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials.
⚠ Recorda citar l’autoria del text si l’utilitzes en les teues investigacions!
Dregalinaite, E., De la Dueña, M., Grimalt, À., Luna, E., Mejías, P. (2020). “La llengua com a identificador de la identitat etno-territorial i del model d’Estat”. Esbossos Socials. Estructura Social del País Valencià, nº 1, e9
Resum
El present article estudia la importància de la llengua com a determinant de la identificació etno-territorial i la preferència del model d’estat en l’àmbit territorial del País Valencià. Es vol estudiar si hi ha correlació i quina és la intensitat d’aquesta entre la variable llengua i les variables identitàries. És a dir, s’analitza com afecta la llengua als camps de la cultura i la política, si la pràctica lingüística pot emprar-se com a indicadora de la configuració de les diferents posicions socials ideològiques valencianes.
Aquest estudi parteix d’un ampli marc teòric que engloba diferents conceptes, centrats principalment en el camp lingüístic i la identitat territorial/nacional. Seguidament s’empra l’Enquesta de valors de la Comunitat Valenciana del juny de l’any 2017 amb la qual es realitzen els anàlisis quantitatius que doten de base empírica a la investigació i ens proporcionen els resultats. Es prova que la llengua interfereix en la identitat i en el camp polític, per tant, veiem que hi ha una relació.