La jornada va tindre lloc a l’Institut Lopez Piñero. Alexis Lara i Clara Furió van representar el col·lectiu de divulgació científica junt amb ponents com Rocío Vidal (La Gata de Schrödinger) el 28 de març.
La Comarca Científica va tindre un paper actiu en el primer seminari d’AVANF on tingueren lloc diverses xerrades, exposicions i conferències, així com la presentació en públic de l’Associació de Víctimes i Afectats per les Notícies Falses. L’associació AVANF, a través del seu president Manolo Rodríguez -qui va ser víctima de les notícies falses per part del periòdic Las Provincias– i Lola Moreno, del servei d’educació i xarxes socials de l’associació, van presentar els serveis que ofereix AVANF.
En la següent taula rodona participaren el sociòleg expert en mitjans de comunicació Rafa Xambó; Adelina Cabrera, advocada de la cooperativa El Rogle i responsable del servei d’orientació jurídica i Pepa Llinares, psiquiatra i responsable del servei psicològic per a explicar cadascuna d’estes àrees.
A continuació, Alexis Lara i Clara Furió per part de La Comarca Científica i Carlos Pérez de la cooperativa Al Detall, presentaren l’estudi “Desinformació entre la població adolescent” amb una primera explicació metodològica de les entrevistes en profunditat, els grups de discussió i l’etnografia virtual. Posteriorment, el nostre coordinador va resumir les 12 conclusions de l’estudi on destacaven els biaixos cognitius, les xarxes socials, els influencers, les figures d’autoritat i la falsa consciència de saber detectar les notícies falses. Una investigació sociològica que va donar conversa i debat en la següent taula, on va participar la divulgadora científica Rocío Vidal (coneguda en xarxes pel seu canal de YouTube La Gata de Schrödinger) i el catedràtic d’Història de la Ciència, José Ramón Bertomeu Sánchez. En este últim debat sortiren temes vinculats al paper de la divulgació científica per a fer front a les fake news, el terraplanisme, els negacionismes i altres teories de la conspiració que beuen de les mentides i notícies falses.
Al capdavall, al seminari va destacar l’objectiu transversal d’AVANF: serveis per atendre les necessitats de les persones víctimes o afectades de les notícies falses així com la divulgació i formació per a la població general. En definitiva, l’associació AVANF s’encarrega de combatre bulos a través de dotar d’instruments a la població per a detectar-los primer, previndre’ls i finalment fer-los front, així com donar suport a les persones que s’hagen vist afectades.
Els membres de La Comarca Científica agraeixen haver estat convidats al I Seminari d’Investigació i Transferència Social junt amb la resta de companys i companyes com també haver confiat amb ells i elles per portar a terme la investigació i asseguren que “de segur que açò només ha sigut l’inici de tot el que els espera junt amb AVANF”.