Quina relació guarda la música i la sociologia? En este primer capítol de la segona temporada de «De Sentit Comú» analitzem la societat valenciana a partir de la seua música. Des de les ciències socials sabem que la cultura és l’espill de la societat i que la música, com a part d’esta, no n’és una excepció. Ens preguntem si la societat i els seus canvis queden reflectits o representats en la producció musical.
Javier Cencillo i René Gil (ambdós sociòlegs i politòlegs) de La Comarca Científica parlen amb la música Monty Peiró (psicòloga i antropòloga), creadora del web #Pioneres i amb el sociòleg Rafa Xambó, músic i expert en mitjans de comunicació valencians.
El tema d’este capítol ens permet utilitzar la música per a parlar de nosaltres, de les valencianes i els valencians. Ens preguntem si la societat i els seus canvis queden reflectits o representats en la producció musical. Anem a observar els canvis i l’estructura social en este sentit. Quins potencials té la música per als contextos socials? I quins canvis podem observar a partir de la seua evolució? Canvis de composició (dels seus elements), de l’estructura (interrelacions entre elements), de funcions, de límits (fronteres), de relacions entre subsistemes, de l’entorn…
Evidentment, hem volgut apel·lar a la música valenciana dels estils de grups com Obrint Pas, i homòlegs, La Gossa Sorda, Aspencat, Orxata… grups amb més recorregut, però també als nous corrents, als més joves, com és la Colomet i el seu estil de música urbana.
Partirem de la concepció del canvi social com a la transformació en l’organització de la societat i, també, en els models de pensament i conducta al llarg del temps (Macionis, 1987). El canvi com a variació, diferència o alteració relativament àmplia i no provisional, encara que no irreversible pel que fa a les propietats, l’estructura, pròpia o de l’organització, d’una determinada societat. Al cap i a la fi, les relacions entre els principals sistemes socials (Gallino, 1993).
* Este pòdcast ha estat gravat al centre Octubre de València ciutat amb la col·laboració de Joves ACPV baix la iniciativa La Podcastera. La gravació del capítol estava prevista que fora pública, però amb motiu de la DANA les dues entitats decidiren cancel·lar la promoció de l’acte i fer-lo finalment a porta tancada. Des de La Comarca Científica ens solidaritzem amb les víctimes i les persones afectades de la DANA.
Perfil de les persones convidades
Rafa Xambó i Olmos
Rafa Xambó i Olmos (Algemesí, Ribera Alta) és un reconegut sociòleg, músic i professor universitari valencià. Especialitzat en sociologia de la comunicació i cultura, ha combinat la seua trajectòria acadèmica amb la seua passió per la música i la defensa dels drets socials i culturals valencians.
Doctor en Sociologia per la Universitat de València, ha estat professor titular en esta institució, on ha contribuït al desenvolupament de l’anàlisi crítica dels mitjans de comunicació i de les polítiques culturals. Paral·lelament, Xambó ha estat una figura clau en el món de la música d’autor valenciana, destacant pel seu compromís amb la llengua i la identitat del territori.
També ha exercit un important paper com a activista cultural, participant en iniciatives per la normalització del valencià i per una societat més igualitària i justa.
Monty Peiró
Monty Peiró (València ciutat) és psicòloga, antropòloga, mediadora intercultural, música i comunicadora, amb una trajectòria marcada per la seua passió per explorar múltiples disciplines i reivindicar la diversitat d’interessos com una manera de viure. De jove, tal com diu a la seua pàgina web, va convertir l’expressió “aprenent de tot, mestre de res” en el seu lema personal, fent d’este esperit una eina per a construir una vida plena i creativa.
És llicenciada en Psicologia per la Universitat de València i graduada en Antropologia Social i Cultural per la UNED. Professionalment, ha exercit com a mediadora intercultural, destacant pel seu compromís amb el diàleg entre cultures. A més, ha tingut una presència significativa en els mitjans de comunicació, col·laborant als programes com Territori Sonor i Pròxima Parada d’À Punt, i dirigint el podcast Todo Mal.
En l’àmbit musical, és una veu destacada de l’escena valenciana. Canta i toca la guitarra en les bandes Gran Quivira, The Umbrellas i Everlastrings, i també és vocalista en The Backseats.