La publicació d’estre treball en la revista Esbossos Socials ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials.
⚠ Recorda citar l’autoria del text si l’utilitzes en les teues investigacions!
Gascó, M., Lanuza, R., Pérez, R., Rodríguez, E., Romero, J. (2020). “Nivell d’estudis i identitat nacional al País Valencià”. Esbossos Socials. Estructura Social del País Valencià, nº 1, e7
Resum
El present article explora la relació del nivell d’estudis assolit amb la identitat nacional valenciana, la qual es presenta amb el model d’Estat preferit i complementàriament el sentiment etno-territorial. L’educació, a través dels seus dispositius de reproducció de la ideologia hegemònica així com d’emancipació i desenvolupament crític, influeix notòriament en la percepció de la identitat, en concret la valenciana. La imposició d’un model hegemònic de preferència autonòmica està relacionat amb la imposició de les elits d’un projecte nacional antivalencianista. La mal anomenada «Batalla de València» expressarà si més no el territori històricament conflictiu i violent. Les dades emprades són les proporcionades a partir de l’Enquesta de Valors CV 2017, que té com a població de referència la valenciana, d’una edat a partir dels 18 anys. La metodologia quantitativa emprada al següent article dibuixa una anàlisi que combina dues variables: Model d’Estat preferit i Sentiment identitari; i Model d’estat preferit creuat amb el Nivell d’estudis. Els resultats al seu torn donen resposta a la nostra hipòtesi: l’escola és reproductora de l’status quo als estudis primaris i secundaris i per contra es creen nous eixos als estudis universitaris, noves eines que obrin la porta al pensament crític.