La Comarca Científica

Vinalopó Mitjà

El Vinalopó Mitjà és una comarca valenciana situada geogràficament quasi al mig del territori valencià, amb Elda com a capital. Es desplega al llarg del curs central del riu Vinalopó, en una vall que respira història i tradició. Als seus límits, al nord i a l’oest, trobem l’Alt Vinalopó, mentre que a l’est s’estén l’Alacantí, i al sud, es converteix en veí del Baix Vinalopó.

Amb La Comarca Científica i les ciències socials la podem conéixer en major profunditat.

El Vinalopó Mitjà
Les ciutats d’Elda i Petrer des del mont Bolon.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia del Vinalopó Mitjà

Esta comarca del sud valencià compta amb 11 municipis amb dos nuclis poblacionals molt destacats i propers com són Elda (capital de comarca) i Petrer:

l’Alguenya (Algueña)1.336
Asp20.714
Elda54.618
el Fondó de les Neus (Hondón de las Nieves)2.544
el Fondó dels Frares (Hondón de los Frailes)1.198
Montfort (Monforte del Cid)8.165
Monòver12.167
Novelda25.651
Petrer34.276
el Pinós7.966
la Romana2.434
Dades: ARGOS GVA (2019)

Història del Vinalopó Mitjà

La comarca del Vinalopó Mitjà, amb Elda com a seu central, té arrels profundes que s’estenen a través del passat. En el mapa de les “Comarques naturals del Regne de València” elaborat per Emili Beüt i publicat l’any 1934, esta comarca històrica apareix baix el nom de “Conca del Vinalopó”. No obstant això, cal fer una important observació històrica. En aquella època, diversos pobles que actualment configuren el Vinalopó Mitjà, com ara Asp, Elda, Montfort i Petrer, es trobaven integrats dins del territori conegut com els “Plans de Villena”. Este fet indica una evolució en la demarcació territorial al llarg del temps. Així, el nostre passat està marcat per canvis i transformacions que han donat forma a l’actual Vinalopó Mitjà.

En construcció…

Economia del Vinalopó Mitjà

El Vinalopó Mitjà és una comarca amb una rica tradició en els sectors industrial i agrícola. Tres són els pilars fonamentals de l’economia en esta comarca: el calçat, el marbre i el vi.

Des de principis del segle XX, Elda ha estat el motor de la indústria del calçat, que amb el temps ha crescut i ha assolit el seu punt més àlgid durant l’època en què se celebrava en esta localitat la Fira Internacional del Calçat. Malgrat que en els últims anys el sector del calçat ha patit una greu crisi, esta indústria s’ha expandit al llarg de les darreres dècades, abastant no només Elda, sinó també altres localitats com Petrer i Monòver.

Si Elda és la capital valenciana del calçat, Novelda ho és del marbre. Els terrenys de la comarca són molt rics en materials minerals. És insòlit trobar un municipi d’esta comarca que no tinga una pedrera oberta, ja siga de marbre o de pedra. Esta indústria s’ha expandit cap a les poblacions més xicotetes.

La tercera activitat tradicional més important és el cultiu de la vinya. Dins d’esta activitat, podem distingir dues àrees principals: aquelles dedicades al cultiu de la vinya per a la producció de vins com el Moscatell i el Fondillón (Monòver, el Pinós, etc.) i aquelles que es dediquen a la producció de raïm de taula (Novelda, Asp, Monfort, etc.). La gran qualitat del raïm recollit en la comarca del Vinalopó Mitjà ha donat lloc a l’obtenció de la denominació d’origen “Uva de taula embossada Vinalopó”, que cultiva a Novelda una varietat de raïm de taula blanc, embossat, d’una qualitat excepcional.

Geografia del Vinalopó Mitjà

La comarca del Vinalopó Mitjà és una regió amb una orografia notablement accidentada, caracteritzada per nombrosos valls i les serralades que delimiten les seues fronteres naturals.

Mapa realitzat Montxo Vicente i Sempere.

Podríem descriure la comarca com una figura aparentment rectangular, composta per quatre valls: un que discorre verticalment i tres altres que ho fan horitzontalment. El vall principal és el que forma el corredor del riu Vinalopó, conegut com a Vall del Vinalopó, amb una orientació nord-sud. En este corredor, es troben les localitats més poblades, la zona que conformen Elda-Petrer, amb prop de 90.000 habitants, i l’eix Novelda-Asp, amb uns 50.000 habitants.

La resta de valls discorren de manera perpendicular a l’eix del Vinalopó, i estan delimitats pel nord i el sud per les muntanyes i les serralades de la comarca. Així, el primer vall horitzontal es troba al sud de la Serra de Salines, a l’oest d’Elda, i abasta l’espai entre les poblacions de Monòver i el Pinós. El segon vall es troba a l’oest de La Romana, conegut com el Vall d’Algayat, formant un corredor on es localitzen La Romana i l’Alguenya. Finalment, trobem el vall format pel riu Tarafa, que a l’oest d’Asp, forma un altre corredor on s’estenen els municipis del Fondó de les Neus i Fondó dels Frares.

La comarca en sí es troba enclavada entre serralades rellevants. La Serra de Salines al nord, que la separa de l’Alt Vinalopó; la Serra de Crevillent al sud, que la separa del Baix Vinalopó; i les serralades del Cid i Maigmó, que la separen de l’Alacantí i l’Alcoià.

Sociologia i Antropologia del Vinalopó Mitjà

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública del Vinalopó Mitjà

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més