La Safor és una comarca valenciana que podrem descobrir gràcies a les ciències socials. L’antropologia, les ciències polítiques, la criminologia, l’economia, la geografia, la història, la psicologia i la sociologia tenen moltes coses que oferir-nos al voltant d’esta peculiar comarca.
Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.
Demografia de La Safor
La Safor és la quinta comarca més poblada de les comarques cèntriques (174.459 habitants l’1 de gener de 2015), on trobem com a principals nuclis urbans Gandia (capital de la comarca), amb més de 71.000 habitants; Oliva amb més de 25.000, o Tavernes de la Valldigna que compta amb quasi 20.000 veïns i veïnes. Està formada per un total de 31 municipis.
Esta és la llista de ciutats i pobles que integren la comarca: Ador, Alfauir, Almiserà, Almoines, L’Alqueria de la Comtessa, Barx, Bellreguard, Beniarjó, Benifairó de la Valldigna, Beniflà, Benirredrà, Castellonet de la Conquesta, Daimús, Gandia, Guardamar de la Safor, La Font d´En Carròs, Llocnou de Sant Jeroni, Miramar, Oliva, Palma de Gandia, Palmera, Piles, Potries, Rafelcofer, Real de Gandia, Ròtova, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Villalonga, Xeraco i Xeresa.
Història de La Safor
La Safor existeix en termes polítics des que les localitats de la comarca es van constituir com a Mancomunitat de Municipis. Amb el decret del que aleshores va ser el Consell del País Valencià de 26 de març del 1982, La Safor passà a formar part de les comarques que formen el territori valencià. A més a més, personatges ilustres com Ausiàs March (S.XV), Joanot Martorell (S.XV), Joan Roís de Corella (S.XV) o Sant Francesc de Borja (1510-1572) naixeren a Gandia, capital de la comarca.
Economia de La Safor
Es tracta d’una comarca amb un fort sector turístic, però no obstant això, el turisme és més bé temporal, molt centrat en la temporada estival. No obstant això, i per altra banda, la localitat de Simat de la Valldigna té una extensa àrea de camps de tarongers, convertint-se així en la principal activitat econòmica de l’àrea.
Sociologia i Antropologia de La Safor
Pel que respecta a la llengua, els municipis de La Safor i dels saforencs són principalment valencianoparlants. L’afició al joc de la pilota valenciana està també bastant arrelada al territori, sent l’Ajuntament de Piles un dels col·laboradors de la Federació de Pilota Valenciana.
I vosaltres, quins elements històrics, culturals, sociològics, polítics o lingüístics destacaríeu d’esta comarca? Què és allò que considereu més important a l’hora de definir-la? Ara, gràcies a les ciències socials i a La Comarca Científica, podrem aprofundir més sobre els pobles i les ciutats que la formen.