L’associació La Comarca publica un informe sobre el grau d’interés respecte de la ràdio, televisió i web d’À Punt

L’associació La Comarca publica un informe sobre el grau d’interés respecte de la ràdio, televisió i web d’À Punt

Informe de Resultats de l’Enquesta sobre la representativitat de les ciències socials en À Punt Mèdia. Publicada per La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials que va llançar el qüestionari a persones vinculades a les ciències socials. Conclou que les professionals valencianes d’estes disciplines se senten insatisfetes en més d’un 66%.

Els programes Cadena de Valor, Som de Casa, Zoom, Pioneres i Tresors amb Història, destaquen entre les enquestades.

Les instal·lacions d’À Punt, en Burjassot (Levante) | M.A.MONTESINOS Sergio Gómez. València

La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials va realitzar un qüestionari entre persones associades i simpatitzants del col·lectiu per a mesurar quin impacte tenen els mitjans de comunicació públics en elles i fins a quin punt es veuen representades i respectades en la programació i continguts.

L’Informe l’ha portat a terme l’associació junt amb el Consell de la Ciutadania de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, amb la pretensió de mesurar el grau de representativitat de les ciències socials respecte de la ràdio, televisió i web d’À Punt.

Les científiques socials tenen un consum mediàtic esporàdic

Amb les dades recollides es pot obtindre una primera aproximació de la percepció que tenen les persones vinculades a l’àmbit de les ciències socials sobre la representativitat de les ciències socials a la radiotelevisió pública valenciana. En esta primera anàlisi s’observa que s’està parlant d’una audiència amb un consum mediàtic principalment esporàdic tant de la televisió, de la ràdio i del web d’À Punt.

El més destacable, però, és que dos de cada tres persones enquestades (66,67%) configuren una audiència poc o gens satisfeta amb el grau de representativitat dels professionals de les ciències socials dintre de la programació d’este servei públic, davant el 18,18% que es manifesta com a molt o bastant satisfeta. La falta de presència d’experts de les ciències socials en els programes i/o els informatius provoca certa desconnexió d’este tipus de públic que, analitzant les dades, sembla buscar una anàlisi més profunda de la realitat, buscant en última instància el rerefons del fet merament noticiable.

On trobem representativitat de les ciències socials en la programació d’À Punt Mèdia

Davant la pregunta “Si À Punt millorara en termes de representativitat de les ciències socials, quina probabilitat hi hauria de què consumires més el seu contingut?” el 90,91% respon que bastant o molt probablement sí consumiria més contingut d’À Punt. En esta línia, les científiques socials confirmen haver gaudit d’alguns continguts de la corporació, com per exemple, el programa Cadena de Valor que apareix com a mostra d’inclusió de l’economia i les finances al canal públic. D’igual manera, la inclusió de la sociologia i la criminologia al programa Som de Casa, també agrada a les enquestades. Si més no, el programa de reportatges en profunditat, Zoom, també està entre els preferits. Un que es repetix pel contingut i la inclusió de les ciències socials és Tresors amb Història. Pel que fa a la ràdio, Pioneres apareix com a programa que agrada.

Tercera temporada de ‘Tresors amb Història’ (elterrat.com)

Des de La Comarca es vol destacar l’esment que es fa per part d’algunes enquestades del tractament de la llengua valenciana en la programació i la cadena, afirmant-se que es fa amb cura i que suposa un valor afegit en tant que permet tindre contingut audiovisual en la nostra llengua i en clau valenciana. Finalment, la qüestió territorial també ix esmentada a les enquestes, on destaca la importància de la comarcalització que se’n fa des d’À Punt Mèdia.

La millora de la representativitat de les ciències socials passaria per incloure més professionals

Les primeres conclusions a les quals s’arriben és que À Punt, per tal d’aproximar-se al públic de les ciències socials podria millorar la seua programació incloent-hi professionals d’este camp, tant en seccions i/o programes com en les notícies que siguen de l’àmbit històric, sociològic o polític on es demana que hi haja un/a professional de la història, la sociologia o les ciències polítiques, entre altres. Millorant la representativitat de les ciències socials als continguts, estos serien més consumits per les enquestades.

Secció de sociologia en el programa Som de Casa.

Cercador de professionals

El projecte La Comarca Científica treballa dia a dia per a fer valdre la professió de les investigadores socials. També, per la representativitat de les ciències socials a tot arreu.

Durant els últims anys s’ha habilitat el Cercador de Professionals. Esta és una ferramenta oberta, tant a interessades com a professionals, de gran utilitat per a disposar de perfils classificats per temàtiques i territoris. Ideal per a dissenyar programació audiovisual tematitzada.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més