La Comarca Científica

Alt Millars

L’Alt Millars, també coneguda com la Conca del Millars, és una comarca de l’interior muntanyós valencià, amb la seua capital a Cirat. Limita amb Aragó al nord i oest, amb l’Alcalatén a l’est i amb la Plana Baixa i l’Alt Palància al sud. És una de les dues comarques de l’interior de Castelló on predomina majoritàriament el castellà com a llengua.

En La Comarca Científica i gràcies a les ciències socials l’anem a conéixer un poc millor.

El riu Millars al seu pas pel terme d'Aranyel a la comarca de la Plana Alta
El riu Millars al seu pas pel terme d’Aranyel.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a
Treballador/a social

Demografia de l’Alt Millars

Esta comarca de l’interior de Castelló és la segona menys poblada de tot el territori valencià amb poc menys de 4.000 habitants, només per damunt del Racó d’Ademús. Compta amb 22 municipis:

Aiòder (Ayódar)153
Aranyel (Arañuel)151
Argeleta (Argelita)126
el Castell de Vilamalefa101
Cirat206
Cortes d’Arenós300
Espadella69
Fanzara273
la Font de la Reina51
les Fonts d’Aiòder89
Lludient (Ludiente)149
Montanejos564
Montant (Montán)368
la Pobla d’Arenós152
Sucaina (Zucaina)162
Toga96
Torralba61
Torre-xiva89
Vallat51
Vilafermosa (Villahermosa del Río)484
Vilamalur102
Vilanova de la Reina (Villanueva de Viver)60
Dades: ARGOS GVA (2020)

Història de l’Alt Millars

En termes històrics destaca el castell d’Aiòder, a la ribera de la Rambla de Vilamalur i sobre un turo de 542 metres d’altitud, es troben les ruïnes del Castell d’Aiòder. És de tipus muntà i té una planta irregular, dispersa com una potent torre major excèntrica que serveix de defensa al seu flanc més vulnerable. Actualment es troba parcialment en ruïnes. També a Aiòder destaca el castillico, un jaciment ibèric on es troben les restes d’una torre a l’interior d’un recinte. El jaciment potser data de l’època compresa entre els segles II aC i VI aC.

Per la seua banda, el castell d’Argeleta de la Mola del Bou Negre ens retrotrau al seu origen àrab. Es troba enclavat en una elevada muntanya al límit dels termes d’Argelita i Lludient, en el penya-segat rocós que cau abans de la població i a 748 metres d’altitud. El castell és conegut pràcticament des del segle XII. És una taula rocosa amb la resta d’una fortificació documentada en 1178 que va ser límit entre les diòcesis de Sogorb i Tortosa. Va tindre una clara relació amb el nucli andalusí d’Argeleta en època islàmica, exercint el domini sobre una gran extensió de territori que incloïa nombroses poblacions. Este castell prompte va deixar de ser utilitzat. Al segle XIX, el lloc va ser reocupat per dues masies per a tasques agrícoles, aprofitant per a la seua construcció moltes de les seues pedres. Actualment està en completa ruïna, apreciant-se només alguns panys de muralles i fonaments de torres, com la part d’una torre, segurament de l’època cristiana. Era un recinte fortificat des de l’est fins al sud, sent la resta totalment inaccessible, delimitant totalment tota la cima. La forma actual castellanitzada del nom Buey Negro apareix documentada a partir de 1247. El seu nom sembla provenir d’un terme botànic: Bu Nerzo. Llegenda: “Quan les tropes de Jaume I amenacaven la població, els homes útils de tota la comarca es van refugiar en el Buey Negro. Assetjada la fortalesa, van ser inútils els intents de força fins que en una nit fosca, recollides més de mil cabres muntanyeses, van ser embolades amb estopa i resina, obligant-les a anar en determinada direcció. Els refugiats que van veure pujar tantes llums per tallades i verticals, creient-se perduts, alguns van buscar una mort heroica i els altres es van despenjar per les tallades”.

En construcció…

Economia de l’Alt Millars

En construcció…

Geografia de l’Alt Millars

La conca alta del riu Mijares dibuixa gran part de l’orografia muntanyosa d’esta comarca.

En construcció…

Mapa de la comarca de l'Alt Millars
Mapa realitzat Montxo Vicente i Sempere.

Sociologia i Antropologia de l’Alt Millars

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública de l’Alt Millars

La majoria dels municipis de l’Alt Millars estan agrupats en dues mancomunitats, la de l’Espadà-Millars (Aiòder, Argeleta, Espadella, Fanzara, les Fonts d’Aiòder, Toga, Torralba, Torre-xiva, Vallat i Vilamalur) i la Intermunicipal de l’Alt Millars (Aranyel, el Castell de Vilamalefa, Cirat, Cortes d’Arenós, Lludient, Montant, Montanejos, la Pobla d’Arenós i Sucaina).

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més