La publicació d’estre treball en la revista Esbossos Socials ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials.
⚠ Recorda citar l’autoria del text si l’utilitzes en les teues investigacions!
Francés, A., Peiró, J. (2021). “Canvi de valors al País Valencià. La influència del nivell d’estudis en l’orientació dels valors materialista/postmaterialista”. Esbossos Socials. Estructura Social del País Valencià, nº 1, e12
Resum
En els anys 70, Ronald Inglehart va realitzar els primers estudis sobre postmaterialisme en les societats industrials avançades, a partir dels quals va desenvolupar la seua Teoria del Canvi de valors. En ella exposava que en les societats occidentals s’estava produint un canvi en la jerarquia dels valors, de manera que la gent cada vegada més s’identificava amb valors de caràcter postmaterialista. Segons aquesta teoria, este canvi de valors reflectia les profundes transformacions socials, econòmiques i culturals que s’estaven produint en les societats del benestar de la postguerra. En la present investigació, prenent com a referència el marc teòric d’Inglehart, mesurem els valors de la societat valenciana a partir de l’escala de postmaterialisme i tractem d’establir en quina mesura l’orientació de valors pot explicar-se pel nivell d’estudis assolit i no tant per l’edat, com assenyalen els estudis clàssics realitzats sobre aquest afer. Per fer açò duem a terme una investigació de caràcter quantitatiu en la qual mesurem la influència del nivell d’estudis i l’edat sobre el nivell de postmaterialisme de la societat valenciana, basant-nos en Enquesta de Valors de la Comunitat Valenciana de l’any 2017.